Plataan

Platanus hispanica

De gewone plataan, ook gekend als de platanus hispanica of platanus acerofolia, is een uitheemse hoogstam boom die in de loop van de jaren steeds vaker te zien is in ons landschap. Niet alleen in private tuinen, maar ook in parken, lanen en op openbare pleinen kan je deze bomen vaak terugvinden. De plataan is een snelgroeiende hoogstam boom en wordt gekenmerkt door grote, brede bladeren met 3 tot 5 lobben. Deze platanen leveren wij gratis aan huis en hebben 3 verschillende maten beschikbaar die je hieronder kan selecteren.
Grote en middelgrote tuinen
Kan fel teruggesnoeid worden
Zon
Verdraagt verharding
Unieke stam

Vanaf:  144,95 incl. btw

Meer info

Koop nu minimaal 3 bomen of fruitboompakketten en ontvang de bijhorende basis aanplantpakketten (t.w.v. €119,85) er gratis bij.

Een gewone hoogstam plataan is bestand tegen verharding en kan kort gesnoeid worden indien nodig. Ondanks de grootte van de boom, kan een plataan dus niet alleen in grote tuinen gezet worden, maar is het ook mogelijk om de boom in een middelgrote tuin te houden. Doordat de plataan goed herstelt van snoeiwonden, kan een plataan volledig teruggezet of geknot worden tijdens de snoeiperiode. Het is daarom ook mogelijk om deze hoogstam boom in verschillende vormen te snoeien indien gewenst.

De gewone plataan heeft een unieke stam die door afschilfering verschillende kleurschakeringen krijgt waardoor het lijkt op een camouflagepatroon. De bloeiperiode vindt plaats in mei en dan krijgt de boom een geel-groene bloem die vrij onopvallend is door de gelijkaardige kleur van de bladeren.

Eigenschappen

 • Lengte boom
  Omtrek stam Lengte boom
  10-14 cm 3-4 meter
  14-18 cm 4-5 meter
  18-20 cm 5-6 meter
 • Bloeiperiode
  jan feb mrt apr mei jun juli aug sep okt nov dec
  x x
 • Groeisnelheid
  traag gemiddeld snel
  x
 • Ondergrond

  De gewone plataan is weinig veeleisend en kan aarden op een neutrale of zure ondergrond. Een kalkrijke bodem is mogelijk, maar niet ideaal. De boom is bestand tegen overstromingen en kan zowel in een kleigrond groeien als ook in een zandgrond (en alles daartussenin).

  + De gewone plataan kan ook verharding verdragen

Levering

Na het plaatsen van de bestelling worden de bomen binnen de drie weken bij jouw thuis bezorgd. Je ontvangt vooraf een mail met alle informatie over de levering. Past de datum van levering niet, dan spreken we een nieuw moment af (weekend ook mogelijk). Alle leveringen in Vlaanderen zijn volledig gratis.

Plaatsing

Voor het plaatsen van de bomen kan je gebruikmaken van onze  aanplantservice of je kan ervoor kiezen om ze zelf aan te planten. Doordat wij ook bomen in pot kweken, is de aanplant het hele jaar door mogelijk.

Gerelateerde bomen

Amber

Amber

€ 229.00
Magnolia

Magnolia

€ 399.90

Kwaliteit kan je zien, voelen en ruiken