Veelgestelde vragen

 • Hoe plant ik een boom?

  Alles begint met het plaatsen van de juiste boom op de juiste locatie. Kies aan de hand van onze filters op de productpagina een boom die geschikt is voor jouw tuin.

  Heb je de ideale boom gevonden? Dan is het tijd om deze te planten!

  Bekijk onze instructievideo of lees onze uitleg eronder!


  Stap 1 : kies de juiste locatie

  Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om te groeien, niet alleen nu de boom nog jong is, maar ook als je deze over de jaren heen nog groter wordt. Let er op dat de boom voldoende zonlicht krijgt en ver genoeg van het huis staat zodat de takken en wortels na verloop van tijd niet tegen het huis groeien. Een boom verdraagt het ook niet als de grond te fel gecompacteerd wordt, vermijd dus een plaats waar bovengronds veel over gereden of gewandeld wordt.

  Kies ten slotte ook een plaats met een doorwortelbare grond, dit zal je helpen in stap 2 als het plantgat gegraven moet worden.

   

  Stap 2 : graaf het plantgat

  Het plantgat moet ruim voldoende uitgegraven worden zodat de grond goed los gemaakt is. De breedte van het plantgat zou minstens 2 keer de diameter van de kluit moeten zijn, de diepte ongeveer 1,5 à 2 keer. Met andere woorden, hoe groter de boom, hoe breder het plantgat. Als je merkt dat de grond hard en gecompacteerd is, raden we aan het gat iets groter te maken.

  Om een inschatting te geven, graaf je voor een boom van de maat 10/14, ongeveer 70cm x 70cm diameter uit bij goed doorwortelbare grond en 1m op 1m bij een gecompacteerde ondergrond.

   

  Stap 3: voeg compost toe

  Zodra het plantgat uitgegraven is, mag er compost toegevoegd worden. Meng ongeveer 40 liter afgerijpte groencompost onder de uitgegraven grond. Let op, het gebruik van verse compost is af te raden aangezien dit een negatief effect heeft op het stikstofgehalte in de grond.

   

  Stap 4: zet de boom in de juiste positie

  Zet de boom in het plantgat en let hierbij vooral op de plantdiepte. Zorg ervoor dat de wortelhals steeds zichtbaar blijft.

  Waarom is dit zo belangrijk?
  Zet je de boom te diep, dan krijgen de wortels onvoldoende zuurstof en zullen ze op termijn afsterven.
  Zet je de boom niet diep genoeg, dan heeft deze meer kans op uitdrogen.

  Dubbelcheck of de boom recht staat in het plantvak en vul een eerste laag grond (20cm) terug aan.

   

  Stap 5: Stabiliseer de boom én plaats een gietrand

  Om ervoor te zorgen dat de boom de eerste jaren stabiel blijft door weer en wind, zet je boompalen. Plaats de boompalen langs weerszijden van de boom (nét ver genoeg van de wortels zodat je deze zeker niet beschadigt) en klop ze tot op heuphoogte.

  Zet vervolgens de gietrand langs de buitenkant van de boompalen en zorg ervoor dat deze voor ongeveer ⅓ ingegraven zit. Bevestig de gietrand met een nagel in de boompalen zodat deze goed vast zit.

  Gebruik nadien de boomband om de boom met de boompalen te verbinden. Doe dit door een 8-vormige lus te maken met de band en deze te bevestigen met een nagel aan de boompaal. Haal vervolgens de tweede boomband door de eerste die reeds bevestigd is en maak opnieuw een 8-vormige lus die je met een nagel kan bevestigen aan de boompaal.

  Stap 6: Voeg bodemverbeterende middelen toe

  Alvorens het plantgat terug dicht te maken, voegen we de bodemverbeterende middelen toe. Het uitgebreid aanplant pakket bevat boompillen en vochtabsorptiemiddel om ervoor te zorgen dat de bodem de nodige bestanddelen bevat zodat de boom in optimale omstandigheden zijn groei kan beginnen.

  Nadat deze zijn toegevoegd, mag je het plantgat volledig dicht maken. Stamp de grond aan en vul de grond opnieuw tot op oorspronkelijke hoogte.

  Vervolgens dek je de grond af met een mulg- of schorslaag. Dit stimuleert het bodemleven, houdt de grond vochtig en zorgt voor een constante stroom van mineralen en meststoffen naar de boom.

   

  Stap 7: Geef de boom water

  De laatste stap, maar weliswaar een heel belangrijke stap. Geef 50 liter water aan de boom na de aanplant en herhaal 3 wekelijks bij droge periodes.

 • Levering & bezorgkosten

  Wij bezorgen onze bomen gratis aan huis over heel Vlaanderen, er zijn geen bijkomende bezorgkosten.

  Zodra de bestelling geplaatst werd, ontvang je een bevestigingsmail. Dat wil zeggen dat we je bestelling goed ontvangen hebben. Nadien ontvang je nog een e-mail van ons met de exacte leverdatum, dit zal telkens binnen de 3 weken na bestelling zijn (of vroeger).

  Past het tijdstip niet? Geef ons dan gerust een seintje zodat we onze afspraak kunnen verplaatsen!
  Leveringen in het weekend zijn ook mogelijk.

 • Hoe betaal ik met ecocheques?

  Het is mogelijk om met eco-cheques van Pluxee (Sodexo), Monizze en Edenred online op onze website te bestellen.

  Als je de gekozen producten in je winkelmandje hebt gelegd en gaat bestellen, kan je bij de betaalmethoden eenvoudig kiezen voor het ‘Ecocheques’. Nadien volg je de betaalinstructies die op je scherm verschijnen.

  Moesten er toch problemen zijn, kan je alvast proberen om een andere browser te gebruiken (Edge ipv Google Chrome). Maar laat het ons zeker weten zodat we het probleem kunnen oplossen: info@debomenwinkel.be

   

 • Hoeveel water geef ik mijn boom?

  Elke boom, ongeacht de soort, heeft voldoende water nodig om te overleven. Vooral bij het aanplanten van een boom en tijdens droge periodes, is voldoende water geven cruciaal. We raden aan om ervoor te zorgen dat elke boom bij aanplant water krijgt (1 keer 50 liter) en tijdens droge periodes om de 2 of 3 dagen, ook telkens 50l geven.

 • Moet ik mijn boom snoeien?

  Eerst en vooral, een boom snoeien moét niet. Het meest gunstige voor een boom is meestal om deze zijn natuurlijke gang te laten gaan.

  Uiteraard bestaan hier enkele uitzonderingen op. Heb je bijvoorbeeld een boom in je tuin die 2 dominante toppen heeft in plaats van één? Dan raden we aan om er één weg te nemen omdat dit binnen enkele jaren voor problemen kan zorgen. Of wil je extra veel vruchten aan je boom? Ook dan raden we aan om te snoeien. In andere gevallen, groeit een boom het best als deze ongestoord zijn gang kan gaan.

  Wil je de kruin toch graag een andere vorm geven of wil je de boom inkorten? Dan kan snoeien zeker!

 • Waarop moet je letten bij het snoeien?

  Beperk de snoeiwonden

  Door te snoeien maak je wonden die de boom moet kunnen herstellen om gezond te blijven. Probeer snoeiwonden dus zo veel mogelijk te beperken en zorg ervoor dat ze niet té groot zijn. Niet herstelde snoeiwonden kunnen op termijn leiden tot inrotting of verhoogde tastbaarheid voor ziektes. Afhankelijk van de boomsoort, kan een boom al dan niet goed genezen van snoeiwonden en is het dus mogelijk om ze fel in te korten of niet. Kijk in onderstaande tabel om te weten hoeveel je maximaal kan snoeien.

   

  Snoei tijdens de juiste periode

  Het herstel van de snoeiwonden is afhankelijk van het seizoen waarin ze gesnoeid worden. Daarom raden wij aan om bomen die ingekort moeten worden, te snoeien tijdens de zomermaanden. Tijdens de zomermaanden vervoert een boom veel sappen en voedingsstoffen door de takken waardoor ook snoeiwonden sneller zullen herstellen. Bovendien verkleint het de kans op infecties.

  Let op, dit is niet het geval bij onze fruitbomen waarbij we ook de toekomstige oogst mee in rekening willen brengen. Onze appel- en perenbomen snoei je daarom best wel in de winter.

  Kijk onderaan in het overzicht wanneer de beste snoeiperiode is voor onze verschillende boomsoorten!

   

  Snoei enkel en alleen als de boom in goede conditie is

  Wat wil dat zeggen? Probeer bomen enkel te snoeien als ze in goede conditie zijn en geen stress ervaren. Hierdoor zullen ze beter en sneller herstellen, wat opnieuw de kans op aantastingen en problemen verkleint. Snoei dus niet vlak na de aanplant van een boom of wanneer de boom al onderhevig is aan droogte. Voor de fruitbomen is het ook belangrijk niet te snoeien tijdens strenge vorst.

   

  Hieronder vind je een overzicht per boom:

  Boomsoort Latijnse naam Periode snoei Fel inkorten mogelijk of niet? Knotten mogelijk?
  Zomereik Quercus rober juli-aug max 20% ook mogelijk om te knotten
  Moeraseik Quercus palustrus juli-aug max 20%
  Winterlinde Tilia cordata juli-aug max 30% ook mogelijk om te knotten
  Plataan Platanus Hispanica juli-aug max 30% ook mogelijk om te knotten
  Haagbeuk Carpinus Betulus juli-aug max 30% ook mogelijk om te knotten
  Sierpeer Pyrus calleryana chanticleer juli-aug max 20%
  Kerselaar Prunus avium juli-aug max 20%
  Noorse esdoorn Acer platanoides juli-aug max 20%
  Rode esdoorn Acer rubrum juli-aug max 20%
  Paardenkastanje Aesculus hippocastanum juli-aug max 20%
  Appelboom Malus domestica dec-feb max 20%
  Perenboom Pyrus communis dec-feb max 20%
  Magnolia Magnolia kobus juli-aug max 20%
  Zwarte populier Populus nigra juli-aug max 20%
  Notenboom Juglans regia september voor bladval maximaal 20% wegnemen Het snoeien van een notenboom kan slechts gedurende een korte periode van het jaar.
  Acacia Robinia Pseudoacacia Unifoliola juli-aug max 20%

   

 • Retour policy

  Het terugsturen van geleverde bomen is niet mogelijk aangezien bomen levende organismen zijn. Ze hebben voldoende water nodig om te overleven en aangezien wij hier geen controle meer over hebben na levering, is terugzenden niet mogelijk.

  Uiteraard leveren wij enkel en alleen mooie, gezonde exemplaren en kunnen jullie erop rekenen dat onze bomen van uitstekende kwaliteit zijn.

Kwaliteit kan je zien, voelen en ruiken