Zomereik

Quercus robur

De Quercus rober, beter bekend als de zomereik, is een inheemse hoogstam loofboom die je vaak terugvindt in de Vlaamse tuinen. Een hoogstam zomereik wordt gekenmerkt door zijn asymmetrisch donkergroen blad met grote ronde lobben en staat ervoor bekend heel oud te kunnen worden. Deze bomen hebben maat 10-14 (stamomtrek) en zijn 3-4 meter hoog. We leveren deze gratis bij jou thuis! Heb je graag een grotere maat? Laat het ons weten via info@debomenwinkel.be
Geschikt voor grote tuinen
Vlinders & vogels
Zon of halfschaduw
Eekhoorns
Kenmerken:

Bijen, vogels en/of vlinders

Vanaf:  169,95 incl. btw

Meer info

Koop nu minimaal 3 bomen of fruitboompakketten en ontvang de bijhorende basis aanplantpakketten (t.w.v. €119,85) er gratis bij.

 

Eigenschappen

 • Lengte boom
  Omtrek stam Lengte boom
  10-14 cm 3-4 meter
  14-18 cm 4-5 meter
  18-20 cm 5-6 meter
 • Bloeiperiode
  jan feb mrt apr mei jun juli aug sep okt nov dec
  x x
 • Groeisnelheid
  traag gemiddeld snel
  x
 • Ondergrond

  De zomereik is weinig veeleisend en kan aarden op een neutrale, kalkrijke of zure ondergrond. De boom is bestand tegen korte overstromingen en kan zowel in een lemige grond groeien als ook in een zandgrond (en alles daartussenin).

  –  Enkel een kleigrond is niet geschikt voor de zomereik.
  –  Ook verdraagt de boom geen verharding.
  +  De perfecte ondergrond voor de Quercus rober is een voedselrijke en vochthoudende bodem.

Waarom kiezen voor een zomereik?

Een jonge zomereik groeit vrijwel op elke ondergrond, is weinig eisend qua omgeving en heeft een gemiddelde groeisnelheid. De bloeitijd van de zomereik start in mei en pas laat in het najaar verliest de boom zijn bladeren. De vruchten van de boom, eikels, trekken in de herfst heel wat leven aan en zorgen ervoor dat je tuin regelmatig bezoek krijgt van eekhoorns, egels en vogels.

Een zomereik kan 25-30 meter hoog worden en is daarom enkel geschikt voor grotere tuinen. Het onderhoud van de boom is eenvoudig aangezien deze vaak zonder te snoeien kan uitgroeien tot een mooi gevormde boom. Wil je de boom toch begeleiden en een andere vorm geven? Dan is de zomer de ideale snoeiperiode.

Wist je dat

Vroeger werd er bij de geboorte van een jongen vaak een eik aangeplant op de boerderij. Voor een meisje was dit een lindeboom. Zo kon je zien uit hoeveel kinderen het gezin bestond en hoeveel zonen en dochters er waren.

Levering

Na het plaatsen van de bestelling worden de bomen binnen de drie weken bij jouw thuis bezorgd. Je ontvangt vooraf een mail met alle informatie over de levering. Past de datum van levering niet, dan spreken we een nieuw moment af (weekend ook mogelijk). Alle leveringen in Vlaanderen zijn volledig gratis.

Plaatsing

Voor het plaatsen van de bomen kan je gebruikmaken van onze aanplantservice of je kan ervoor kiezen om ze zelf aan te planten. Doordat wij ook bomen in pot kweken, is de aanplant het hele jaar door mogelijk.

Gerelateerde bomen

Amber

Amber

€ 229.00
Magnolia

Magnolia

€ 399.90

Kwaliteit kan je zien, voelen en ruiken